sunnuntai 30. elokuuta 2020

Mikä on liikaa?

Näitä kahta ensimmäistä kuvaa katsoessa, tulee varmasti käytettyä kaikki adjektiivit, jotka kuvaavat sitä, miten ihana tuo pieni olento on.Tästä on varmasti reilu kymmenen vuotta taakseppäin, kun kanadanhanhia alkoi ilmestyä mökkimaisemiin. Alussa niitten pelottomuus ihmetytti valtavasti, miten kesyjä ne olivat jo valmiiksi. Kyllähän me niitä ruokittiinkin, mutta muistelen etteivät ne nousseet rantaan. Uiskentelivat vain siinä laiturin vieressä.

Tänä kesänä, eräänä aamuna laiturin ohitse purjehti kolme pesuetta.
Viiden poikasen pesue, seuraavassa kolme poikasta ja vielä emot kahden poikasensa kanssa. Ne uivat hyvin lähellä toisiaan,  emot paimentelivat näin matalana ollen poikueitaan.
Silloin suoraan sanoen toivoin, etteivät rantautuisi. Eivätkä ne niin tehneetkään.
Tämä kuva on eräältä kaupungin kosteikolta, jossa näitä lintuja oli jo useita kymmeniä. Ja nurmikotkin olivat sen näköiset, kuin kuvitella saattaa. Muistan, että alussahan syytettiin koiranomistajia, että kakattavat koiransa uimarannoille.
Niin, mikä on liikaa?

8 kommenttia:

 1. Ihmiseläinhän sen tietysti taas haluaa päättää. Eläimistä ainoa, joka on tietoisesti pahaan kykenevä ja siihen ryhtyvä. Varmaan sotkevat, kuten kaikki elolliset sotkevat. Raja tuli meidän äidillä vastaan lapsuudessa kun joka vuosi saapui mökkirantaamme 31 joutsenta. Ensin niitä oikein odotettiin ja alettiin ruokkiakin. Pysyivät vedessä ja kauempana. Lopulta nousivat rantaan ja vihoviimein, kun meitä lapsia oli kielletty ruokkimasta joutsenia, ne siitä hermostuivat ja nousivat terassille...Oli se aikamoista, mutta jotenkin, kun emme niitä enää syöttäneet ja koirakin oli tullut taloon, ne alkoivat pysytellä kauempana. Saimme edelleen odotella kevään merkkiämme♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät nämä ole varmastikaan helppoja asoita päättäjillekkään, tai heille jotka näistä rajoituksista ja säädöksistä päättävät. Harmitukset tulevat niin monelta taholta. Maanviljelijä, jonka sadon valkoposkihanhet sotkevat vuosi toisensa jälkeen, harmitus on helppo ymmärtää. Taikka se sunnuntai-päivän viettäjä, joka haaveilee uimarannalle menosta, mutta joutuu kääntymään takaisin, tämäkin harmitus on helppo ymmärtää. Ja silti toivoisi, että voisimme elää sovussa.

   Poista
 2. Tämäkin laji väenvänkällä tuotu ja istutettu eri puolille Suomea 70-luvulla.
  Ja alunalkaen Ruotsiin,josta niitä yksilöitä tänne meille yritettiin jo 60-luvulla istuttaa.
  Voisi ajatella,että metsästäjien ratoksi.
  Ja nykypäivänä näemme hankkeen lopputuleman.
  Uskon,että on kiusaksi mökkirannoilla ja puistoissa,kun ulostavat ruokaillessaan muutaman minuutin välein.
  Vartavasten haettiin,totesi elinympäristön ideaaliksi,ja nyt lisääntyy hurjaa vauhtia.
  Lintuparkaahan emme voi syyttää,se toteuttaa vain elämäänsä.
  Mutta alkaako olla liikaa,kyllä mielestäni,koska uskon,että alkaa myös kilpailla kohta elinympäristöstä kotoperäisten lajiemme kanssa suurikokoisena ja agressiivisenakin lintuna.
  Luin,että juuri viihtyvätkin ruohokentillä,jonne aremmat alkuperäislajimme eivät uskaltaudu.
  Mutta,niin söpö on noissa kahdessa ensimmäisessä kuvassasi poikasena!😊


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lintuahan emme voi syyttää, niinkuin sanoit! Ne lisääntyvät niinkuin kuuluukin ja toteuttavat näin elämäänsä.
   Täälläpäin jonkin sortin ongelmana ovat juuri nuo uimarannoille ja niitten ympärillä oleville viheralueille levittäytyneet linnut. Onpa jokin ranta jouduttu tilapäisesti sulkemaankin, ulosteitten saastuttaman veden takia.
   Mökillä pidän kuitenkin suurempana ongelmana minkkejä. Muutamassa vuodessa vesilintujen pesinnät siinä läheisillä luodoilla ovat vähentyneet, ihan silminnähtävästi.

   Poista
 3. Viime kesänä Kuopiossa käydessäni näin ja koin, miksi kanadanhahhista ei tykätä. Tallasin uimarannalla kakkoihin. Mitäpä noille linnuille enää voi, ovat saaneet kutakuinkin rauhassa levitäja lisääntyä.
  Tällä seudulla niistä ei ole haittaa, ei näy liikoja muitakaan hanhia.
  Isot linnut enimmäkseen kanalintuja teeriä, metsoja. Tänä aamuna varhan oli muuten 22 teerikukkoa soitimella lähisuolla. Olihan melkoista kujerruksen pulputusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tuohan se täälläkin närästää, mihin levität pyyhkeesi! Ja pahimmillaan saavat uimakiellon aikaiseksi. Suurin haitta näistä valtavista muuttoparvista taitaa kuitenkin olla maanviljelykselle.
   Piti oikein tarkistaa minkä kokoinen on teerikukko, 53cm pituutta, tuossa lintukirjassa kerrotaan olevan. Aika huikea näky tuollainen soidinporukka. Ja se äänimaailma! Papanoista tiedän, että mökkimaastossa naitä liikkuu, hyvin harvoin auton ikkunasta olen nähnyt. Ja metsoakin kuvannut vain kerran.

   Poista
 4. Kauniita kuvia tässä ja uudemmassakin postauksessa. :)
  Jostakin syystä en saa kommentteja läpi kaikille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon!
   Itselläni en ole huomannut kommentoinneissa hankaluutta.

   Poista