tiistai 4. elokuuta 2020

Eräs upeimpia perhosia.

Kun innostuin muutama vuosi sitten kuvaamaan perhosia, tästä keisarinviitasta tuli eräs suosikkejani. Onneksi se on täällä Kaakkois-Suomessa helppo löytää jokaisena kesänä . Toivottavasti tulevaisuudessakin. Kookkaana perhosena (55-66mm ) sen huomaa helposti ja lentotapakin on jotenkin leijuva tai miten sen sanoisi.Kuvissa on koirasperhonen, joka on helppo  tunnistaa noista etusiipien tummista viivoista eli koirasjuovista.
Takasiipien alapuolella on vihertävää sävyä ja hopeiset poikkijuovat.Eilinen oli hyvä perhospäivä, tapasin monia lajeja, näillä parhaillaan kukkivilla keltaisilla kukinnoilla ja kukintaansa lopettelevilla ohdakkeilla. Suosikkini sai kuitenkin ihan oman postauksen.Vadelmien kerääjät olivat tehneet mukavia kulku-uria sähkölinjan alle, tehden kulkemisen kuvaajalle helpoksi.
Perhonen viihtyy puoliavoimissa maastoissa, metsänreunoilla, metsäteillä sekä sähkölinjoilla. Lentää heinäkuun puolivälistä elokuun loppupuoliskolle. Perhosta saattaa tavata jo heinäkuun alussa,  vieläpä syyskuun alkupuolella.8 kommenttia:

 1. Ihanat kuvat erikoisen hienosta perhosesta.

  VastaaPoista
 2. Totta, se on todella kaunis ja näyttävä perhonen. Muutama keisarinviitta vieraili meidän pihassa heinäkuussa. En muista aiemmin omalla pihalla nähneeni, joten olin iloinen vierailusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin kirjasta: Kimmo Saarinen Juha Jantunen Päiväperhoset matkalla pohkoiseen, että tämän perhosen elinpiiri on laajentunut paljon. Kirja on ilmestynyt 2013. 1990-luvulla se esiintyi vain pienessä osassa Kaakkois-Suomea ja vähäinen kanta Ahvenanmaalla.
   Toivotaan että vakiintuu sinne ja huomaa kauniin puutarhasi.

   Poista
 3. Tämä on aina hieno nähdä kokonsa vuoksi.
  Rekisteröin nyt muistiini antamasi erityispiirteet,niin tunnistan ehkä seuraavalla kerralla uroksen tai naaraan,kiitos!Toinen kookas,maalla usein näkemäni on haapaperhonen.Ritaria vielä odottelen.Näin usean yksilön viime kesänä Kreetalla,mutta haluaisin niin nähdä senkin leijuvan liitelyn täällä kotipuolessa.😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti tunnistat jo lentotavasta.
   Mie en ole koskaan nähnyt haapaperhosta, joka kesä aina toivon. Pidän tätä aika outona juttuna, koska niitä täällä ihan varmasti on.
   Tänä kesänä en nähnyt ritaria, se perhonen on jo elämys. Sydän lyö aina pari ylimääräistä lyöntiä.

   Poista