sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Ärripurri

Ihmettelin tänä aamuna kovin kiukuista urpiaista lintulaudalla tai pikemminkin maassa lintulaudan alla. Se ärhenteli raivokkaasti ja ajoi koko ajan toisia pois ympäriltään.


Se oli näin selkeästi pörröisempikin kun toiset vaikka pakkasta oli vain -8 astetta. Tämä viereinen linru oli poikkeuksellisen rohkea kun uskalsi ruokailla ihan vieressä. Yleensä siitä tuli häätö!


Se kävi koko ajan lajitovereittensa kimppuun eikä se mielestäni näyttänyt mitenkään lisääntymisvietiltä.


Toiset olivat ihan hädissään ja ruokailivat selvästi kauempana. Kohta huomasin että toinen siipi harotti jotenkin kummallisesti.


Ja kun seurasin lisää, niin sivusta katsoen tuo ruokailuasentokin oli vähän erilainen. Jotenkin tuli sellainen olo että pitäisi ottaa "käsillä vastaan" kun kumartuu syömään.


Linnulla oli ihan valtava ruokahalu. Toiset lähtivät pois kai kyllästyttyään tähän rähinöintiin.Sen jälkeen  meni vielä monta pähkinää ennenkuin vatsa näytti olevan täynnä.


Lintu ei lähtenyt lentämään ollenkaan vaan laahusti lumessa eteenpäin pensaan suojaan.
Tuli mieleen että olisiko lentänyt jotakin päin ja siinä vammautunut, toivottavasti ei pysyvästi. Täytyy seurata tilannetta mutta ajattelin kun ruoka maistuu niin ei lintu voi kovin sairas olla.


18 kommenttia:

 1. Toivottavasti tämä häirikkö ei pilaa koko parven mainetta. Hieno bongaus joka tapauksessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kummallista että sairas lintu käyttäytyy noin agressiivisesti, luulisi päinvastoin että pysyttelisi sivussa ennemmin!
   Kiitos Pasi!

   Poista
 2. Toivottavasti tokenee. Hienot kuvat tilanteesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon kovasti, sitä tuntee itsensä niin neuvottomaksi!
   Kiitos Sirpa!

   Poista
 3. Selkeästi se näyttää vahingoittuneen, kenties haukka koettanut saalista, onhan näillä noita vaaroja. Lentokyvyttömänä se on kissojen armoilla. Kyllä lintu syö vammautuneenakin niin kauan kun voimat antavat periksi jos ei mitään sisäistä sairautta ole. Toivotaan pienelle toipumista. Hienon sarjan sait tapahtumasta jota ei ihan joka päivä näe.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei taida tässä lähikulmilla olla kuin sisäkissoja! Selviämisviettiä näyttää olevan kun ruoka noin maistuu, näytti ihan ahmimiselta! Ajattelin kun niin harmitti että tulipa aloitettua tämä ruokinta, eläinten kärsimystä ei ole kiva katsoa.
   Kiitos Tiitsa!

   Poista
 4. Yleensä sairasta lintua kohdellaan kaltoin, mutta tämäpä ei annakaan periksi, vaan pitää ärhäkästi puolensa. Meillä oli yhtenä pakkasyönä kuollut yksi talitiainen lähes lintulauden viereen. -27 astetta on linnuille aika paljon ja yö on pitkä.

  Mielenkiintoisen sarjan olet saanut kuvattua. Toivottavasti siipi paranee, eikä kissa osu paikalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota pörröisyyttäkin ihmettelin, haluaako se näyttää suuremmmalta ja mahtavammalta vai paleleeko kun ei pysty lentämään! En muuten tullut katsoneeksi kävikö yhtälailla urosten ja naaraitten kimppuun, tässä yhdessä kuvassa ainakin on naaras.
   Kiitos Uuna!

   Poista
 5. Upea sarja kaikkinensa. Toivottavasti selviää..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon kovasti, ensi yönä ei pitäisi olla ainakaan kovin kireä pakkanen.
   Kiitos Minttuli!

   Poista
 6. Hienot kuvat tilanteesta :), mielenkiintoinen on kyllä käyttäytyminen, toivottavsti selviytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo urpiaisparvi on viihtynyt lintulaudalla jo parin viikon ajan ja pähkinöitä kuluu! Täytyy seurata liikkuuko lähipäivinä parven mukana!
   Kiitos Annele!

   Poista
  2. Voi sentään, on sääli tätä urpiaista ja yleensä loukkaantunut yrittää pitää puoliaan, koska muut häätävät mielellään ja raakasti loukkaantuneen yleensä pois julman luonnonlain mukaan, johtuisiko kiukuttelu tästä?

   Poista
  3. Muistan varmasti ikäni luontodokumentin joka oli kuvattu jossain Afrikan savanneilla. Siinä pieni takaraajoistaan halvaantunut leijonanpentu yrittää pysyä ja pysyykin lauman mukana. Kunnes lopulta menehtyy, itkin kuin putous!
   Kiitos Mustis!

   Poista
 7. Oi voi, toivottavasti selviää, miten lintu ilmaisisikaan kipuaan ellei ärhentelemällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään en päässyt seuraamaan missä kunnossa lintu on.
   Toivon niin että selviäisi!
   Kiitos Kuvittelija!

   Poista
 8. Voi reppanaa. Toivottavasti pitää pintansa ja selviää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meitä on nyt täällä monta toivomassa paranemista, toivottavasti se auttaisi!
   Kiitos Pirkkoinkeri!

   Poista