perjantai 26. helmikuuta 2016

Taide-elämys

Valtaisa taide-elämys!
Lappeenrannan entinen purkutuomion saanut kaupunginteatteri, pinta-alaltaan 5000m2, toimii kotimaisen nykytaiteen esittelypaikkana, kaikkine teatteritoiminnasta tyhjentyneine tiloineen. Sisältäen näyttämöt, pukuhuoneet, käytävät, portaikot, varastot, kaikki tilat taiteen käytössä. Näyttely kestää 27.3 saakka, avoinna to-su 11-16, jonka jälkeen rakennus puretaan. Tiloissa on toiminut ennen teatteria ravintola, se selittäneen kylmiöitten määrän, nekin taiteen käytössä.

Tämä oli jotain sellaista mitä en ollut koskaan kokenut! Kiertelin kahden tunnin ajan siellä kolmessa sokkeloisessa kerroksessa, pakko mennä vielä uudestaan. Video-ja mediataiteet jäivät vielä osittain katsomatta. Siellä on lisäksi ääni- ja valotaidetta, intallaatioita ja maalauksia, veistoksia, sarjakuvia, kaikkea taiteen alalta.


Kuvaaminen oli monenlaisten valaistusten  takia haasteellista, (enkä ole kokenut kuvaaja sisätiloissa ). Värit eivät välttämättä toistu ihan oikeina.
Tämä on suurelta näytämöltä. Siellä oli muutamia hahmoja vielä katsomossa odottamassa, ehkä joku kertoo heille että tämän teatterirakennuksen aika on pian ohitse.


 Rakennus oli päätetty purkaa työntekijöitten altistuttua sisäilmaongelmille.
Taiteilijoille/ryhmille on annettu mahdollisuus käyttää tiloja erittäin vapaasti. Sisäseiniä on voitu osittain purkaa teoksen niin vaatiessa.


 Tämä kuva on ompelimosta. Siinä tilassa oli useita installaatioita tähän toimintaan liittyen. Kuvan ympärillä roikkui lukuisia miesten housuja henkareissaan.


 Mieheni suosikki! Mikä uskomaton määrä lusikoita, mikä työ ja mikä oivallus! Tämä pitäisi päästä näkemään livenä.


 Tämä taideteos tarvitsi kaksi huonetta.
Kaksi harjateräksestä hitsattua palloa, sisällä valaistus joka teki uskomattoman hienot kuviot huoneeseen. Viereisen violetin huoneen seinään oli puhkaistu samankokoinen reikä kuin teos oli. Se oli siinä!


 Otin lähelle 300 kuvaa ja päätin heti etten merkitse taiteilijoitten nimiä näitten kuvien yhteyteen, siinä olisi vaarana sekaantua kuvien ja nimien kanssa.
Tämä taiteilija oli niin omaperäinen ja kiinnostava, että varmistin nimen: Jussi Nykänen, kokoelma on nimeltään Iärj' (ymmärtääkseni murresana, ääri)
Nämä hänen teoksensa olivat ihan huikeita. Sisälsi näitä "hahmoja" ja useita tauluja, joista yksi tässä alapuolella. Siitä huoneesta oli vaikea lähteä pois :)
 

 Huoneesta toiseen, varmasti eräs elämäni parhaista seikkailuista. Joka puolella mielnkiintoista katsottavaa. Portaitten nurkissa, tuossa oikeassa alalaidassa olevan kaltaisia juttuja, ei oikein tiennyt mihin silmänsä laittaisi. Valokuvia, maalauksia, seinän kokoisia graffitteja, kollaaseja...

 Tämä huone oli käytetty näin!
Monenvärisiä ja monenlaisia huoneita, keltainen huone, jossa oli vain tuoli, myöskin keltainen, seinällä pieni kehys vailla kuvaa. Mustia huoneita, kaikkiin en tohtinut oikein mennä. Eräs kauneimmista oli puuterointihuone, pelkistetyn rauhallinen tila. Vaikuttavimmista mustia perhosia sisältävä huone, liitettynä valoteokseen. Julman punainen huone, jonka seinillä oli mm.sosiaalisessa mediassa olleita vihapuheita, ahdistava. Tunnelmasta toiseen, kumma ettei tullu minkäänlaista "ähkyä", kaikki kiinnosti.


Joihinkin teoksiin pääsi osallistumaan. Mukana oleva herraseurue ei ollut erityisen rumaa, joten en kehoittanut heitä osallistumaan mallin työhön :DTämä kuvapari on samaa teosta, miehen kuva oli portaitten yläpäässä ja vastaava kuva naisesta alhaalla vastapäätä.

Käykää ihmeessä katsomassa, jos vain on mahdollista. Uskoisin että jokaiselle löytyy jotakin.
Lippujen hinnat ovat erittäin huokeat, 5€ sekä 3€, "santsikierros", vaikka seuraavana päivänä 3€.
Netistä löytyy tietoa googlaamalla 5000m2

22 kommenttia:

 1. Excelentes trabalhos, gostei.
  Um abraço e bom fim de semana.

  VastaaPoista
 2. Mielikuvituksellisia ja upeita töitä!
  Hienot kuvat, kiitos Vikki esittelystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taas kerran sitä jaksoi ihmetellä, miten luovia ihmiset ovat!
   Kiitos Sirpa!

   Poista
 3. Nyt ei taida olla mahdollista matkustaa kaakonkulmalle, joten lämmin kiitos hienosta kulttuuriretkestä. Kuvat ovat onnistuneita. Tuskin itse olisin samaan kyennyt. Useimmat teokset pitäisi varmasti nähdä ihan livenä. Lohikäärmekin tehty lusikoista....upeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvat eivät läheskään kerro miten mahtava kierros oli. Siellä oli muutama koko huoneen täyttävä teos, joitten tunnelmaa en saanut mitenkään kuvattua. Useimmissa niissä oli valaistus tärkeänä osana teosta.
   Lohikäärme on entisen teatterin sisääntuloaulassa ja antaa varmasti jännän ensivaikutelman kierroksen alkumetreillä.
   Kiitos between!

   Poista
 4. Voi että, kun onkin hienoja juttuja siellä!
  Kiitos hienoista kuvistasi!
  Lusikkajuttu ihan mahtavan hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä oli, teen kyllä toisen retken vielä uudemman kerran ja keskityn sitten enemmän videoteoksiin.
   Kiitos Harakka!

   Poista
 5. Varmasti mielenkiintoinen näyttely. Lusikkatyö aika huikea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuinkahan paljon tuossa lusikkatyössä mahtaa ollakkaan lusikoita, paljon!
   Kiitos marliska!

   Poista
 6. Tsiisus,miten hieno näyttely!!Alan päivä päivältä oivaltaa, että hienoimmat näyttelyt ovat ihan jossain muualla kuin täällä ns.pääkaupunkiseudulla! Minä olen miehesi kanssa samaa mieltä suosikista!Kiitos tuhannesti tästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tämä järjestettiin, niin huikea kokemus. Varmasti taiteilijoillekkin, ajatella 111 tekijää!
   Kiitos Mirjam-Matilda!

   Poista
 7. Lusikkalisko näyttää kyllä näin kuvassakin komealta! Varmasti mielenkiintoinen näyttely.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liskon silmätkin oli saatu varsin häijyn näköisiksi, yllättävä materiaali todella! Tila on kovin sokkeloinen, onneksi tuona päivänä ei ollut kova tungos, sai aika rauhassa kuvata ja keskittyä.
   Kiitos Seija!

   Poista
 8. Onpa mielenkiitoinen. Luovuutta on ollut taiteilijoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luovuutta oli, niin häkellyttävän paljon!
   Kiitos seita!

   Poista
 9. Todella mielenkiintoisen näköinen näyttely! Tuolla olisin minäkin viihtynyT. Ja hyvinhän se sisätiloissa kuvaaminen onnistui. Melkein tärkein asia on varmistaa oikea valkotasapaino. Jos tilassa on paljon esim. keltaista valoa antavia lamppuja, tulee kuvistakin helposti liian keltaisia. Vaikka valkotasapaino olisi automaatilla, kamera ei aina osaa valita oikein, joten siksi se kannattaa valita käsin tai korjata jälkikäteen kuvankäsittelyssä =).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla kuvaaminen oli vähän hankalaa. Huoneitakin oli niin monenvärisiä, valaistus välillä melko vähäistä. Säätelin valkotasapainoa, melkein huoneesta toiseen siirryttäessä, joko sähkölampulle tai loisteputkelle, välillä ihan hakuammuntaa :)
   Välillä tuli mieleen että nyt pitäisi nauttia tästä tilanteesta ja unohtaa kerrankin kamera. Siksi teen uuden kierroksen ilman kameraa.
   Kiitos Katinka!

   Poista
 10. Lusikat ovat minunkin suosikkini. En heti tajunnut, että lusikoita ovat, sitten luin sinun juttuasi ja katsoin tarkemmin. Mahtava paikka kaikenkaikkiaan. Pikkasen liian kaukana täältä Pirkanmaalta lähteä ajelemaan, kesällä ehkä voiskin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lusikkateos jäi kyllä päällimäisten joukossa mieleen!
   Harmi kun tämä on auki niin vähän aikaa. Kesällähän täällä olisi paljon enemmän vilskettä, lukuisat kesämökkiläiset ja kesäturistit.
   Kiitos Rantakasvi!

   Poista