tiistai 8. heinäkuuta 2014

Perhosia 9.

Viikon sisällä  löytyneitä tämän kesän uusia perhoshavaintoja.
Nyt on tulossa erittäin sinivoittoinen postaus, sinisiipiä on täälläpäin paljon liikkeellä tesmaperhosten lisäksi. Olen tehnyt aika paljon työtä näihin lajimäärityksiin  kirjoja selailemalla, mutten ole ollenkaan pahoillani jos joku oikaisee.


 Hopeasinisiipi
Lentää kesäkuun jälkipuoliskolta heinäkuun lopulle. Yleensä yksi sukupolvi. Viihtyy runsaskukkaisilla avomailla, niityillä, pihoilla ja pientareilla.
Ratamoverkkoperhonen ( Melitae athalia )
Siipien väli 30-40mm  Lentoaika kesäkuun puolivälistä heinäkuun jälkipuolelle. Viihtyy avoimissa ja puoliavoimissa ympäristöissä, metsänreunat, niityt ja kedot.

 Juolukkasinisiipi
Lentää kesäkuun lopulta heinäkuun loppupuolelle. Yksi sukupolvi. Suosii erityisesti varpurämeitä ja soiden reunoja.


 Tummapapurikko ( Lasiommata maera )
Siipien väli n.43mm Lentoaika kesäkuun viimeiseltä viikolta heinäkuun loppupuolelle. Yksi sukupolvi. Viihtyy metsän läheisyydessä, metsien ja hakkuiden reunoilla ja metsäteiden varsilla.
Perhosen kehitys ei ole ihan täydellisesti onnistunut koska toinen siipi on jäänyt hiukan ruttuun.


 Tämä yksilö on saattanut pelastautua linnun nokkaisusta kun on noin kulunut väritykseltään, lisäksi ei näytä kuvioiltaankaan ihan samaan muottiin valetulta. En löytänyt mitään muuta lajia johon nämä vähän erilaiset tunttomerkit istuisivat. Kuten vain kaksi täplää alasiivissä ja yläsiipienkin kuviointi on erilainen.


 Virnasinisiipi
Laitoin vielä kuvat tästä perhosesta joka lasketaan vaarantuneisiin. Mietin taas tunnistusta, mutta se auttoi kun perhoskirjassa kerrottiin että takasiipien täplät voivat puuttua kokonaan.

 Kauniisti vanhentunut neitoperhonen lensi vielä vaikka lentoajan sanotaan päättyvän kesäkuun jälkipuoliskolla. Uusi sukupolvi tulee elokuun alussa. Niittysinisiipi
Lentää kesäkuun loppupuolelta heinäkuun lopulle. Viihtyy niityllä, pelloilla sekä teiden varsilla ja metsien reunoissa.


 Ketosinisiipi
Lentää kesäkuun lopulta elokuun alkupuolelle. Yksi sukupolvi. Viihtyy Kuivilla kankailla, hakkuilla, kallioilla ja kedoilla sekä rämeiden reunoilla.Mutta mikä on tämä?
Kokoa voisi verrata vähän reilumman kokoiseen nuppineulanpäähän n.2-3mm ja oli kiinni tuossa heinässä. Ei tuo sisältö näytä ihan toukiltakaan, vaikka toisaalta näyttää!
Jos olisin hoksannut miten erikoinen tämä on olisin kuvannut lisää sivultakin, kun toisaalta taas näyttää että siinä olisi joku eläin, reppu selässään :)
Keksittekö?


15 kommenttia:

 1. Miten kauniita päiväperhosia , kiitos myös lajitiedoista!

  Enpä osaa sanona mikä klöntti ruohossa on.

  VastaaPoista
 2. Jotenkin niin symppis tuo vanhentunut neitoperho! Kauniita ovat taas perhoset kuvissasi.

  Jaa-a, oliskohan jokin kotilo?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkäsin kovasti noista lempeistä väreistä ja perhonen oli muutenkin hyväkuntoinen!
   Kiitos Sirpa!

   Poista
 3. Komea perhoskuvasarja. En ole nähnyt tänä kesänä kuin jokusen perhosen. Oiskohan ne tullut sinne? Tuo voisi olla joku etana/kotilo. Niitä kun alkaa olla vähän jokapaikassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhosia on olut hyvin vähän liikkeellä, joillain kuvausreissuilla en nähnyt ainuttakaan.
   Mutta nyt lämpöaallon myötä sinisiivet ja hopeatäplät näyttävät ilmestyneen. Kun seuraavan kerran näen niin pyydän hajaantumaan vähän muuallekkin :)
   Kun muistaisin missä tuo möykky oli niin kävisin kurkistamassa uudelleen.
   Kiitos Harry!

   Poista
 4. Eiipä sitä tule ajatelleeksi, että perhosetkin vanhenevat ja niiden ulkonäkö muuttuu iän myötä. Neitoperhonen ei siis enää ole ihan neito vaan pikemminkin vanha eläkeläismummo. Varsin tyylikäs sellainen kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monesti vanhat perhoset ovat siivistään kovin rikkonaisia ja niin säälittävän näköisiä mutta tämä oli kaunis yksilö ja lensi ihan moitteettomasti!
   Kaunis eläkeläismummo tosiaan :)
   Kiitos between!

   Poista
 5. Kaunis todellakin tuo ikääntynyt neitoperhonen! Olen kyllä ihan kade tuosta perhospaljoudesta, joka teillä päin on. Tesmoja lentelee täälläkin nyt, mutta ne eivät kertakaikkiaan pysähdy yhtikäs mihinkään. Eivät ainakaan sellaiseen paikkaan, johon itse pääsisin rämpimään perässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhonen oli todella kaunis!
   En ollut ennen tätä kuvausharrastusta tajunnutkaan miten paljon täällä on erileisia perhosia ja lisäksi nuo kaikki kauniit mittarit ja muut pienet siivekkäät.
   Tesmat ovat tosi arkoja!
   Kiitos Intianminttu!

   Poista
 6. Hieno perhospostaus! Olen kerran kulkenut tuommoisen kuluneen neitoperhosen perässä pitkän matkaa kun oletin olevan jonkun erikoisen :) Kotona koneella vasta näin mistä oli kysymys. Usein ihmettelee kuinka voivat lentää ihan repaleisinakin.
  Vallan merkillinen klöntti. Toivottavasti löysit uudelleen. Olisi kiva tietää, mikä se on. Aivankuin suolilla täytetty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tässä monia askeleita saa ottaa kun rämpii näitten perässä :)
   Olen viime päivinä ihmetellyt miten repaleisia herukkaperhosia on vielä lennossa.
   En löytänyt tuota klönttiä enää uudelleen, se oli koirapolun varrella, heinä on voinut jo tallautuakkin.
   Kiitos Pirkkoinkeri!

   Poista
 7. Valtavan ihana perhospostaus! ja sinisen sävyjä, niitä tuntuu riittävän loputtomiin! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä siniset ovat niin lempeän kauniita sävyjä!
   Kiitos Kaisa Reetta!

   Poista