sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

Jättisuuri perhospostaus 3.


 Annoinhan pari päivää sitten "myrskyvaroituksen" tästä kuvaustahdista :D
Tänään tunsin olevani perhoskuiskaaja! Reippaasti yli 20 erilaista lajia mittarit mukaan lukien, perhoset törmäilivät päin,  kulkivat jopa mukana. Ihan uskomatonta, niitä oli kukissakin monta yhtä aikaa. Tein sellaisen kolmen tunnin lenkin koska sitä luvattua sadetta ei tullutkaan.

Metsänokiperhonen, lentää heinäkuun alkupuolelta elokuun puoliväliin. Tämä perhonen oli tänään enemistönä.


 Aika rohkea yksilö, tuli istumaan housun lahkeelle kun kävelin ja kulki siinä mukana jonkin matkaa. Aikamoista akrobatiaa sain käyttää että sain kuvattua kanssamatkustajan.


 Kaaliperhonen, ensimmäinen sukupolvi lentää toukokuun lopulta heinäkuun alkuun ja toinen elokuun alusta syyskuun lopulle
EDIT. taitaa olla kuitenkin lanttuperhonen, joka lentää kahdessa sukupolvessa, ensimmäinen touko-kesäkuussa, toinen heinäkuun lopulta syyskuun puoliväliin.
Kiitos Annika tunnistusavusta!


 

 Amiraali, vaeltaa Suomeen vuosittain Etelä-Euroopasta. Säiden ollessa suotuisat vaeltajia saapuu Suomeen läpi kesän. Täällä kehittynyt sukupolvi lentää runsaimmillaan elo-syyskuussa.


 Loistokultasiipi, tämän jo olen kuvannutkin mutta ansaitsee vielä toisenkin esittelyn :) Lentää heinäkuun alkupuolelta elokuun puoliväliin.


 

 Virnaperhonen, lentää toukokuun lopulta kesäkuun lopulle. Joinakin kesinä saattaa kehittyä myös toinen harvalukuinen sukupolvi heinä-elokuun vaihteessa. Tämän tunnistamisessa olin vähän epävarma!


 Nokkosperhonen,selvästikin uusi sukupolvi kun olivat niin kirkkaan värisiä. Ensimmäisethän saattavat aloittaa lentonsa jopa maaliskuussa. Uusi sukupolvi syntyy heinäkuun puolivälin paikkeilla ja lentää sitten syys-lokakuulle. Näitä oli liikkeellä ihan pari kappaletta!





 Sitruunaperhonen, näistäkin uusi sukupolvi. Ensimmäiset lentelevät jo maaliskuussa, talvehtineet lentävät juhannukseen asti ja uusi sukupolvi aloittaa lentonsa heinäkuun lopulta edellisessä postauksessa mainitun kirjan mukaan. Nyt ovat huomattavasti aikaisemmassa, näitä perhosia oli ihan kymmeniä liikkeellä ja jopa kolme samassa kukassakin.


 Kangassinisiipi / koiras, lentää sydänkesällä kesäkuun lopulta elokuun alkupuolelle, yksi sukupolvi.


 Kangassinisiipi / naaras


 Keisarinviitta / naaras, lentää heinäkuun puolivälistä elokuun loppupuolelle. Yksi sukupolvi.
EDIT. todennäköisesti ei olekkaan, vaan olisiko alhaalla esiteltävä orvokkihopeatäplä? APUA, nämä hopeatäplät ovat niin samanlaisia :D


 Ketosinisiipi / koiras, lentää kesäkuun lopulta elokuun alkupuolelle. yksi sukupolvi.


 Orvokkihopeatäplä, lentää heinäkuun alusta elokuun puoliväliin.


 Angervohopeatäplä, lentää heinäkuun alusta alkaen noin kuukauden.


 Rämehopeatäplä, lentää suopursun kukinta-aikaan, kesäkuun alkupuolelta heinäkuun alkuun. Tällä yksilöllä taitavat  lentotunnit alkaa olla lopussa. On näillä perhosilla lyhyt elämä!


Ketohopeatäplä, lentää heinäkuun alusta elokuun alkupuolelle.

Kovasti tein työtä tämän tunnistuksen kanssa, toivottavasti määritykset ovat oikein!
Tämä oli tosiaan ihan uskomaton perhospäivä. Näitten lisäksi oli lauhahiipijöitä, piippopaksupäitä, tesmaperhosia, papurikkoja ja jokin ihmeellisen kaunis perhonen joka lähti lentämään maitohorsmasta enkä sitä sen koommin nähnyt, saattoi olla mahdollisesti häiveperhonen!
Ihmeellistä miten olen tästä innostunut, ennen tunnistin ihan muutaman tutuimman lajin!
Kiitos jos jaksoit pysyä mukana loppuun asti :)

18 kommenttia:

  1. Jos perhosia sattuisin saamaan kameran muistikortille, niin nämä sinun hienot perhoskuvasi auttavat kyllä niiden tunnistamisessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä näihin ei voi ihan täysin luottaa vaikka kuinka yritin tunnistaa, hopeatäplät ja sinisiivet ovat tosi vaikeita tunnistaa!
      Kiitos Sirpa!

      Poista
    2. Helpoimmin tunnistettavat ovat varmastikin oikein mutta näitä hankalasti tunnistettavia kannattaa vähän varauksella katsoa!
      Kiitos Sirpa!

      Poista
  2. Joku on vähän innostunut perhosista :). Perhoset ovatkin lennelleet vähän paremmin tällä viikolla. Itse olen nyt innostunut sudenkorennoista ja ne ovat kyllä heti piilossa, jos on vähänkään pilvistä tai tuulista.

    Kaaliperhonen ei ole kaaliperhonen. Kaaliperhosen siiven kärjet ovat voimakkaammin tummat ja tumma alue ulottuu laajemmalle. Näyttäisi lanttuperhoselta. Keisarinviitta on mun mielestä joku muu hopeatäplä. Hopeatäplät ovat vaikea ryhmä, kun pitäisi nähdä ne siiven alapuoletkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, olen ihan hullaantunut perhosiin, luovutin jo lähes sudenkorentojen kanssa :)

      Mietin kovasti tätä kaali- ja lanttuperhosta ja lopulta se päätös perustui siihen että siiven tumma kärki jatkuu ulkoreunaa pitkin yli siiven puolivälin.
      Laitoin tuonne jo muutokset! Tämä on kyllä hyvä kirja jota käytän tunnistusapuna mutta niinkuin sanoit hopeatäplät varsinkin ovat vaikeita, samoin sinisiivet!
      Kiitos kovasti tunnistusavusta sekä kommentoinnista!

      Poista
  3. Kiitos jälleen tästä upeasta perhospostauksesta. En ole aiemmin tunnistanut kuin muutaman lajin, joten täältä saa runsaasti apua juuri tunnistukseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä tieto ei ole kuitenkaan ihan sataprosenttisen varmaa näillä vaikeimmin tunnistettavilla!
      Kiitos Minttuli!

      Poista
  4. Perhoskuistkaaja...upeita kuvia jälleen :)
    Nauratti tuo lahkeessa matkustajan kuvaaminen.

    Nautinnollisia kuvauspäiviä heinäkuuhun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siltä se tuntui kun ne olivat niin suosiollisia kuvaajalle :D
      Se laskeutui lähes polven korkeudelle ja tein melkoisen taivutuksen että sain kuvan ja sitten me vielä käveltiin yhtä matkaa :)
      Kiitos sitä samaa toivon, kiitos Matonkude!

      Poista
  5. Hieno setti perhosista. Paras on kuitenkin tuo lahkeella istuvan perhosen kuva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään myös itse tuosta kuvasta!
      Kiitos seita!

      Poista
  6. Mikä määrä perhosia! Ovat tainneet kaikki perhoset täältäkin suunnata sinne :) Upeita kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänne taisi lauantaiksi tulla perhosia useammasta suunnasta mutta eilen osa taisi lähteä jo kotikonnuilleen koska oli aika hiljaista nokkosperhosia lukuunottamatta!
      Kiitos Pirkkoinkeri!

      Poista
  7. Ihana postaus jälleen kerran, tosi mukava katsella kauniita kuviasi ja lisäksi oppia uusia perhoslajeja. Mato donitsina on mainio, mutta lahkeessa matkaava kaveri on verraton.

    VastaaPoista
  8. Jälleen ihania perhosia!
    Tosi mukavaa, kun saa uutta tietoa perhosista kauniiden kuvien kera.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti en ole vaan harhaanjohtaja noitten tunnistusten kanssa, yritän kyllä parhaani!
      Kiitos Ame!

      Poista
  9. Nyt on sää suosinut perhosia, jälleen kerran hieno kuvasarja sinulla. Olet todella perhoskuiskaaja....=))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sää on kyllä suosinut perhosten suhteen! Ajattelin että meneekö kukkien loisto nopeasti ohitse kun on niin kuumaa ja kuivaakin!
      Kiitos nainen.kuvastimessa!

      Poista