lauantai 16. helmikuuta 2013

Nyt vähän vertaillaan

Edellisessä postauksessa laittamani lintu taisikin osoittautua toiseksi mitä luulin. Luulin laittaneeni kuvan hömötiaisesta mutta lintu saattaakin olla viitatiainen. Blogikaverit tarkkasilmäisinä alkoivatkin miettiä lajimääritelmää. Tällaista tarkkasilmäisyyttä ja mielenkiintoa pidän kyllä isossa arvossa!
Niin paljon alkoi kiinnostaa että selvittelin minkä taisin.


Tämän tunnistan kuusitiaiseksi, päälaella kulkee vielä valkoinen raita jota ei nyt tässä näy. Kuusen oksa jättää vähän ikävän ruskean varjon tuohon rinnan päälle, mutta tämä lintu on tunnistettavissa.


Ja tämän uskaltaisin sanoa melkoisella varmuudella hömötiaiseksi Musta päälaki, pitäisi olla mattamusta mutta eihän tämä kuva sitä kerro.Pieni kurkkulappu, siivellä vaalea alue, selkä harmaa ja vatsa vaalea.


Mutta entäs sitten tämä, kuva on vähän harmittavan vaalea. Voisiko olla viitatiainen kuten tuolla edellisenkin tämänpäiväisen postauksen kommenteissa arveltiin, toisesta kuvasta tosin.
Päälaki kiiltävän musta mitä myöskään tämä kuva ei kerro, ruskeampi selkä kuin hömötiaisella, siiven vaalean alueen puuttumisesta en uskalla sanoa mitään. Kapeampi kurkulappu myös vaikea verrata edelliseen. Nokan tyvessä pieni vaalea laikku, sen olin näkevinäni kun zoomasin. Ville Suorsan blogissa mainittiin että habitus on kiltimpi ja pyöreäpi kuin hömskärillä, siinä olen samaa mieltä.
Joten yhteenvetona, verratuna myös edelliseen postaukseen voisiko kyseessä olla viitatiainen!
Lintuhan on alkanut levitä Suomeen ilmeisesti ihan tällä vuosikymmenellä.

Edit: Lintu ei ole viitatiainen vaan hömötiainen!

6 kommenttia:

 1. Kyllä se on kuule viitatiainen,vaude miten montaa tiaislajia sinä bongasit,täällä ei noita ole näkynyt paitti hömppätiaisia on,ihanaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin luulisin, mutta varma en ole vieläkään! Pyrstötiaisen kun vielä näkisi!
   Kiitos Tansku!

   Poista
 2. Teillä on siellä kyllä tosi paljon lintuja. En tiedä, minne meidän linnut on hävinneet, on tosi vähän ollut nyt liikkeellä lintuja täällä!
  Upeat kuvat sait!
  En uskalla sanoa, kumpi on, ovat niin samannäköiset, kun lintukirjasta katsoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lintuharrastajien kautta olen kuullut näistä bongauspaikoista joten on helppo mennä toiveikkaana tarkkailemaan. Jospa aurinko saisi linnut liikkeelle!
   Nitten ero on kyllä pieni, tulisipa aurinkoinen päivä niin näkisi päälaen sävyt tai pikemminkin sen että toisella on mattaisempi päälaki.
   Kiitos Harakka!

   Poista
 3. Lajinmääritys saa osaltani jäädä, mutta tosi kivat kuvat muuten. Muuta ei tuohon kaipaa kuin auringonpaistetta ja sinistä taivasta:)

  VastaaPoista
 4. Tämä lajimääritys jäi nyt niin paljon vaivaamaan että pakkohan tämä on loppuun viedä!
  Auringonkaipuu kasvaa kasvamistaan, melkein tässä jo unohtaa miltä se aurinko edes näyttää :)
  Kiitos JPK!

  VastaaPoista