torstai 17. toukokuuta 2018

Kevään tapahtumia

Olen iloksen päässyt tänä keväänä kuvaamaan monia sellaisia tapahtumia ja asioita joita en ole koskaan ennen nähnyt, saati kuvannut.


 Tytär oli kuullut metsosta, joka olisi helposti kuvattavissa. Siitä oli myös kerrottu varoituksen sana, jonka kyllä otimme ihan tosissamme. Ja myös siten, ettemme halua tätä metsoherraa tarpeettomasti häiritä.


Eipä tainnut mennä viittäkään minuuttia kun autoilimme ilmoitetulle paikalle metsätien varteen. Tuolta puun takaa se ilmestyi ja tuli ilmoittamaan, että ymmärrämmekö me nyt varmasti kenen reviirille olimme saapuneet. Ymmärsimme kyllä, ja pysyttelimme autossa.


Kun se siirtyi vähän kauemmas, niin kurkistelin autosta ulos ja kuvasin ihan tosi kiireellä. Autoa se enimmäkseen kiersi ja sätti meitä kiukkuisesti.


 Kun emme ymmärtäneet lähteä, kaikesta pomotuksesta huolimatta. Se hyppäsi yht'äkkiä auton konepellille, siinä ote lipsui pahemman kerran. Nokkaisi pari kertaa niin että tuulilasiin tuli aivan kivenhakkaaman jälkiä (tätä ei muuten kotona uskottu, että näin voin käydä) mutta asiasta on aivan vedenpitävät silminnäkijähavainnot. Siitä kiipesi katolle ja keikkui siellä ihan kuin olisi päättänyt jäädä sinne,  epäilimme jo  pitääkö tästä lähteä ajamaan metso katolla. Samalla tietysti huolestutti, mitä jälkeä se saa maalipintaan (sai kyllä).


 Komea, upea lintu se on. Tämän ulkokuori ei ollut aivan moitteeton se oli jossain saanut siipeensä, koska ainakin yksi pyrstösulista puuttui.


 Sinne se jäi metsätien varteen mahtailemaan reviirinsä rajalle. Toivottavasti se löytää itselleen puolison. Mahdollisille lapsille olisi ainakin luvassa hyvät itsetunnon geenit :) Toinen mielenkiintoinen juttu mitä kuvasin oli muurahaisten muuttopäivät. Koska näen tällä hetkellä melko huonosti (molempien silmien leikkaukset tulossa) niin piti mennä suunnilleen nenä maahan ihmettelemään mitä tässä oikein tapahtuu. Tosiaan, muurahaiset muuttivat toisia lajitovereitaan pesästä toiseen. Sama kantamistyyli tyyli kaikilla, eikä tuo kannettava juurikaan rimpuillut. Tuostakin lehden päältä oli melkoinen pudotus, noin muurahaisen mittakaavassa. Sinne vaan, tuleekohan muurahaisille mustelmia :)


Niitä siirrettiin varmastikin tuhansia, kantajien virta oli loputon, molempiin suuntiin. Toisia tuli vastaan hakemaan, kun toisilla oli kantamus jo sylissään. Ja virta kulki suunnilleen samaa polkua pitkin.
Välillä piti tyhjentää vastavalosuoja uteliaimmista :) Sammakkojakin kuvasin ensimmäistä kertaa, tätä kututapahtumaa.
Nyt todella onnistui ajoitus, tuo tapahtumahan on melko lyhyt. Taisin tehdä kyykyssä olemisen ennätyksenkin, yritin olla mahdollisimman paikoillani, koska ihan pienikin liike sai ne veden alle painuksiin, eivätkä ne heti sieltä nousseet.
Melkein nauratti ääneen, se oli jotenkin niin huvittavaa, kun kymmenet silmäparit tulivat tuijottamaan tätä ihmisihmettä. Siinä sitten tuijoteltiin, ihminen elämänsä pisimmässä kyykkyasennossa ja sammakot omassa elementissään. Oli hurjan mielenkiintoista!


 Näin mahdottoman monia lemmenpareja, melko onnellisen näköisiä nämäkin, eikö?
Ja se kurnutus, tasaista jatkuvaa ääntelyä, eikä niin hiljaistakaan.


 Tämä kuva on jotenkin vähän epämiellyttävä!
Joukossa oli ihan poikkeavan värinen sammakko, jonka räpylät vilkkuivat noissa parittelutouhuissa kovin näkyvästi. Jotenkin tulee mieleen kuolleen sammakon jalat.


 Tämäkin haave täyttyi, sain kuvattua rantakäärmeen. Olin vain kuvitellut sen mielessäni kookkaammaksi. Käärme viihtyi enimmäkseen tuolla varvikon suojassa, joten kovin kummoisia kuvia en saanut.


 Rantakäärmereissulla tapasin myös mustimman kyyn, mitä olen koskaan nähnyt. Sen suupielissäkin on tuollaista kuparin sävyä, muuten ne ovat yleensä valkoiset. Koska olen sen sen käärmepelkoni selättänyt, niin sanon että upea yksilö.


 Kangasvuokko on kukintansa kukkinut. Parhaan kangasvuokkopaikan ovat talviset metsätyöt osittain pilanneet. Ja taas siellä oli kuoppa, joku yrittää saada kangasvuokkoa kasvamaan pihallaan. Uskoisin että huonoin tuloksin ja luvatontahan tämä on.


Ja sain tietää valkovuokkopaikastakin ja pääsin kuvaamaan tätäkin keväistä kaunotarta.
Tällaisia onnellisia kuvaussessioita!

Mukavaa kevättä tai pitäiskö jo sanoa kesää teille kaikille!

34 kommenttia:

 1. Mahtava kuvauspäivä! Kyllä ukkometson näkeminen on huikea kokemus, kuvat ovat niin upeat. Harmi vain kun auto sai naarmuja.
  Hienoja ovat muutkin kuvat!

  Kesää on, ukkonen jymistelee kauenpana!
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt alkaa olla niin paljon kuvattavaa, ettei tiedä mihin ryntäisi. Tuo metson kohtaaminen on hyvin mieleenjäävä, toivotaan vaan ettei tuulilasi tuosta hajoa enempää.
   Kiitos, mukavaa alkavaa viikkoa siulle!

   Poista
 2. Olipa mieluinen yllätys, että olet pitkästä aikaa postaillut.
  Mahtavia ja korkeatasoisia kuvia saikin taas ihastella. :)
  Upea tuo kuva metsokukon päästä.
  Enpä ole tiennytkään, että muurahaiset kantavat toisiaan muuttaessaan...
  Hienot kuvat sammakoista ja käärmeistä ja vuokoista.
  Josko sinulla vielä lisää olisi näitä kuvia, joista alussa kerroit? :)
  Jään toiveikkaana odottelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitenkään liioittelematta, kaipaan tänne melko usein. Mutta olen edelleen tuossa Instagram-koukussa ja yritän vähän rajoittaa tätä some-aikaa.
   Radiosta tuli seuraavan päivän iltana muurahaisilta ja kuuntelin sitä suurella mielenkiinnolla, siinä kerrottiin mm. että muurahaislajeilla on erilaisia kantamistyylejä. Hevosmuurahaiset kantavat siten että kannettava on pitkin pituuttaan selässä. Näkisimpä sen tapahtuman :)
   Yritän joka päivä jotain kuvata, on tuo luonto niin ihmeitä täynnä!
   Kiitos ja mukavia kevätpäiviä!

   Poista
 3. Onpahan komea kattaus keväisiä tapahtumia! Kiitos Vikki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että olen nauttinut noista hetkistä!
   Kiitos Seija!

   Poista
 4. Upeat kuvat hienoista sehä vähän jänskistäkin kohtaamisista!

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metson kohtaaminen oli kyllä jänskä, ihan pikkuisen pelottikin, kun se nokki rengasta, siinä sitten olisi oltu :D
   Kiitos ja mukavaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 5. Hei Vikki! Ihanaa nähdä jälleen upeita kuviasi!

  VastaaPoista
 6. Kiva kuvasarja. Ja vielä tuosta metsosta; Täälläpäin oli myös oikein pahansisuinen metso, josta väitettiin sen nokkivan jopa autosta renkaat hajalle, jos reviirilleen joku uskaltautuu. Tiedä sitten.. Pahansisuiselta näyttää tuo bongaamasi tapauskin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämäkin nokkaisi ensin pari kertaa rengasta, siinä auton ympärillä pyöriessään. Se kyllä yllätti täysin että hyppäsi konepellille ja siitä tuulilasin kautta katolle. En kyllä halua tuohon tilanteeseen uudelleen ajautua, onneksi sain paljon kuvia, niitä riittää katsella :D
   Kiitos!

   Poista
 7. Hienoja kuvia, metso on upea lintu, mutta taitaa olla ihan oikeasti pelottava! Hauskaa tuo muurahaisten touhu:) Minulla on käärmepelko aivan järjetön:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se oli vähän pelottavakin, varsinkin siinä vaiheessa kun ei meinannut tulla katolta pois.
   Muurahaisten touhua oli tosi kiva seurata!
   Arvaisitko kokeilla kuvata käärmettä, jos mahdollista. Oma varsin kovakin käärmepelko selättyi sillä. Nyt keväälä tuntui vähän hoopoltakin ajatus, että eiväthän ne mitään tee, kun ollaan tässä vähän niinkuin jo tutuiksi tultu. Tuskimpa kuitenkaan :D
   Kiitos!

   Poista
 8. Ihan mahtava postaus, kiitos!
  Tosi upeat kuvat ja vau miten upea ukkometso ♥ Vaikkakin harmittava juttu, että vahingoitti autoa.
  Kivaa ja kuvauksellista viikonvaihdetta sinulle :)  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkoinen kokemushan tuo kuvausreissu metson kanssa oli, on mitä muistella :)
   Kiitos ja mukavaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 9. Kiva kuulla sinusta pitkästä aikaa. Mikä metso, ja muutkin elukat. Tuo käärme ei oikein sytytä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Instagram koukuttaa edelleen! Täällä on kyllä monen monta mukavaa nettituttavuutta vuosien varrelta, joita en unohda!
   Oli mukavaa kun löysin kevään aikana sellaisia uusia asioita kuvattavaksi, sen pitkän pimeän syksy- ja talvikauden jälkeen.
   Et ole vielä sitten käärmeen kanssa sinukauppoja tehnyt :D
   Kiitos ja mukavaa, sopivasti puuhakasta kevättä!

   Poista
 10. Mahtavia kuvia! Ja aikamoinen kuvausreissu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämystä kerrakseen, mitä muistella!
   Kiitos ja mukavaa kevättä!

   Poista
 11. Upeita kuvia! Mahtavat nuo metsokuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajoittain pienellä paniikilla noita kuvia napsin, olin kyllä tyytyväinen kun sain kuvattua.
   Lämpimästi tervetuloa lukijaksi ja kiitos!

   Poista
 12. Hienoja kohtaamisia. Hienoja kuvia. Metso on tosian otettava vakavasti. Olen nähnyt rikkoontuneen kameran linssin kun eräs kuvaaja oli mennyt vähän liian lähelle. Ja itse olen kaksi kertaa joutunut pakenemaan kiukkuista metsoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En olisi kyllä uskonut että se käyttäytyy ihan noin, vaikka olin kuullutkin juttuja. Nyt ymmärrän!
   Anna-Liisan piti laittaa tossua toisen eteen, kun oli vähän rohkeampi )
   Kiitos ja mukavaa kuvauskevättä!

   Poista
 13. Olipa mukava nähdä pitkästä aikaa upeita kuviasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Olen nyt niin jumittunut tuonne Instagramiin!

   Poista
 14. Olipa kiva nähdä kuviasi jälleen täällä blogistaniassa! Upeita kuvaussessioita todellakin! Paljon oli testosteronia tuossa metsokukossa, onneksi olitte autossa suojassa ja melkoinen oli muurahaisten muutto. Meidän lammella kurnutettiin myös paljon ja pääsin myös seuraamaan sammakoiden lemmenpuuhia...onneksi käärmeeseen en ole törmännyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsokuvaus oli hurjan mielenkiintoista. Toisaalta se tuntui häirinnältä ja kuulin myöhemmin että tie sinne olikin suljettu.
   Sammakkokuvaus oli mukavaa, olen tähän mennessä aina myöhästynyt.
   Kiitos Saila!

   Poista
 15. Mukavia kuvia! Mielenkiintoisia tapahtumia muurahaisten maailmassa. En ole koskaan nähnyt vastaavaa - mutta toisaalta en ole pahemmin tuijotellut muurahaisia läheltä. :D

  Tuollaiset yksinään ohikulkijoille uhittelevat metsot ovat useimmiten niitä reppanoita, jotka ovat joutuneet erilleen lajitovereistaan. (Pääasiassa tähän ovat syynä metsien avohakkuut.) Metsoillahan on oikeastaan ryhmäsoidin, jonka pitäisi tapahtua umpimetsän siimeksessä aamuhämärällä. Jos ukkometso ei löydä lajitovereita, joiden kanssa kamppailla soitimella, se saattaa eksyä hyökkäilemään autoja ja ihmisiä päin keskellä päivää. Tosin tämä yksilö näyttää menettäneen pyrstösulkiaan soidinkamppailuissa, joten on se saattanut jossain vaiheessa aiemmin keväällä soidintaa porukassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ollut koskaan nähnyt tällaista muurahaisten käyttäytymistä ja olin ihan ihmeissäni. Sitten sattumoisin samalla viikolla oli radiossa muurahaisilta ja siinähän selvisi monta seikkaa. Mielenkiintoista!

   Tämä metso kävi sääliksi, jotenkin siinä tilanteessa ei osannut edes harmitella auton vaurioita.Kuvata teki mieli, kun siihen kerrankin oli mahdollisuus.
   Kerroit mielenkiitoista tietoa, kiitos siitä.

   Poista
 16. Mukavaa lukea juttuasi ja katsoa noita niin mahtavia kuvia. Hieno kohtaaminen metsoukon kanssa. On se kova kaveri! Ja komea.
  Kerroit mahdollisesta silmäleikkauksestasi. Minulla on semmoinen tulossa myös. Kait siksi ei oikein kirjoittamiset suju, kun silmät ei pärjää hommassa mukana. Aikalisä minun on otettava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metso on hurjan komea lintu ja vähän pelottavakin!
   Vasemman silmän leikkaus on tulossa elokuun puolivälissä, niin ainakin luvattiin. Näen nyt tosi huonosti, kuvaaminen ja tarkentaminen alkaa olla melkoista arvontaa ja oikea silmä leikataan vasta myöhemmin. Kyllä näitä aistejaan pitäisi muistaa arvostaa, silloin kun ne toimivat. Toivotaan meille parasta!
   Kiitos!

   Poista