sunnuntai 26. heinäkuuta 2020

Taitaa olla hyvä vadelmavuosi?

Heti olen täällä elvistelemässä, mutta tätä kannattaakin kehua.
Sain viikonlopun aikana 18 litraa vadelmia, jota pidän aikamoisena yllätyksenä. Tämä oli sellainen kahdenvuodentakainen hakkuuaukeama ja siellä oli marjoja ihan hämmästyttävästi. Harmi vaan kun lauantain kokopäiväinen ajoittain rankkakin sade tiputti ja pehmensikin satoa jonkin verran.



Nyt osa on pakastettu ja keitin mustikoitten kanssa kuningatarhilloakin. Hamsteri minussa heräsi. Ensi viikolla sitten mustikoitten kimppuun.
Eläköön kotimaiset marjat!



Heinäsirkkakin oli samalla asialla, Jännä miten  sadepisara pysyi tuossa tuntosarvessa vaikka se liikkuikin siinä jonkin verran, vai mikä sadetutka se mahtaa olla.





Mukavaa alkavaa viikkoa teille kaikille, nautitaan heinäkuun viimeisistä päivistä!

20 kommenttia:

  1. 18 litraa vadelmia on kunnioitettava määrä. Uutisissakin kerrottiin tänä vuonna tulevan hyvä vadelmasato. Sen olen huomannut kerätessäni useampaan kertaan vattuja omista puskista. Metsän sadon hamstraaminen on kuin rahaa pankkiin laittaisi. On sitten talvella kaikenlaista herkkua syötäväksi.
    Jospa heinäsirkka olikin taikurisirkka pompottelemassa vesipisaraa tuntosarvellaan.
    Mukavaa alkavaa viikkoa sinullekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole koskaan ennen tainnut saada litraa, paria enempää. Sitä myös ihmettelin miten ne olivat niin kauniita, puhdasreunaisia. Koko tuossa määrässä tapasin ainoastaan kolme matoa.
      En koskaan laita sokeria, tässä kohtaa mietin olisko pikkasen pakkasmarjoihin pitänyt ripauttaa, kun Martatkin näin suosittelevat.
      Jospa sirkka antoikin ilmaisnäytöksen kun osasin hyödyntää metsänantimia :)
      Kiitos paljon!

      Poista
  2. Marjat ovat ihania ja terveellisiä. Jos tuo sadepisara heinäsirkan tuntosarvesa ei olekaan sadepisara, vaan jos se on jotakin mettä tms. tahmeaa nestettä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään kovasti marjoista ja syön niitä melkeinpä päivittäin. Nyt vaan täytyy saada vielä mustikkaa päivän annospusseihin pakattuna. Mielelläni kyllä keräänkin.
      Tuo päivä oli sadepäivä kun tuota sirkkaa kuvasin, mutta kukapa tietää, mitä tuo pisara sisäsi.
      Kiitos!

      Poista
  3. Jopas olet saanut vadelmia, ne on parhaita marjoja minusta. Olen kuullut myös parilta tutulta, että vadelmia tulee sekä puutarhassa että luonnon puolella. Meillä on vasta siirretty oma vadelmapuska, niin vain puoli litraa keräsin ja melkein sman verran söin. Pitää mennä hakkuuaukiolle tutkimaan.

    Hirviön näköinen otus tuo sirkka näin läheltä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Metsävadelmissa on ihan erityisen hyvä maku. Appivanhemmillani oli puutarhavadelmaviljelmät, mutta nämä kyllä voittavat aromillaan ne maut ihan mennen tullen.
      Nythän näitä tuoreita marjoja pitäisi syödä. Kunpa tuolla sisimmässä olisikin jokin pieni lokero vitamiineille, vaikka ihan siinä maksan vieressä, jonne kesällä säilöä. Sieltä sitten talven mittaan voisi aina päiväannoksen nappaista. Ei tarvitsisi niin paljon pakastaa ja purkittaa :)
      Sirkat näyttävät läheltä joiltain muinaisjäänteiltä!

      Poista
  4. Mahtava vattu saalis! Me olemme keränneet paljon mustikoita, mutta vattuja pitäsi jostakin saada.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin kyllä tosi iloinen ja yllättynyt tästä vadelmamäärästä. Toivotaan, että löydätte vadelma-apajille!

      Poista
  5. Jopa sait hyvän vadelmasaaliin! Tuoreet vatut ovat niin hyviä ja makoisia.
    Itse käsin perjantaina ja tänään mustikassa ja sangollisen kanssa tulin kumpanakin päivänä pois. Äsken sain siivousurakan tehtyä ja sormet ovat nyt niin kauniin siniset.
    Hyvää alkanutta viikkoa Sinulle!
    PS: hauska tuo vesipisarakuva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on vattukiintiö täynnä, tosin keräsin osan tyttärelle. Ja miten hyvää on kuningatarhillo syödä sitten talvella puuron päällä.
      Se puhdistaminenhan on se keräämisen ikävin puoli, varsinkin jos marja on vähän kosteaa. Meidän kauppatorilla on useita thaimaalaissyntyisiä rouvia myymässä mustikoita, heidän keräämistään mustikoistaan ei löydy roskan roskaa.
      Kuljeskelin lauantaina kameran kanssa pienessä sateessakin, silloin sai hyviä pisarakuvia muutenkin, kun tuuli ei tuivertanut.
      Kiitos!

      Poista
  6. Komea on vattumäärä. Useamman kerran saa herkutella. Vattu ja mesimarja ovat herkullisuudessaan ihan ykkösiä.
    Täällä on paljon laajoja hakkuaukeita, mutta ei tänä vuonna juurikaan vattuja. Tais talvi runnoa ne varret, joihin marjaa olis tullut.
    Litran verran keräsin mustikkaa tänään. On se helppoa verrattuna hillan poimimiseen, toki vattuja kaikista mieluiten koriini ottaisinEläköön kotimaan marjat. Niitä heinäsirkkakin taitaa ihailla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on millä herkutella, olen niin hyvilläni.Täällähän oli hyvin lumeton talvi, mutta ei se näyttänyt tätä satoa pilaavan. Harmi kun teilläpäin epäonnistui.
      En edes tiedä kasvaako täällä mesimarjaa! Lapsuudessa olen kauan sitten tätä herkkua saanut maistaa. Jotenkin näen silmissäni vieläkin sen ojan varren missä niitä kerättiin mukiin.
      Huomenna aion mennä katsomaan löytyykö mustikkaa mökkimaisemista, vai ehtikö joku toinen ensin :) Hillaa en ole koskaan varsinaisesti poiminut, vain maistellut ja meinannut sitten sillä reissulla eksyä.

      Poista
  7. Kivat kuvat! Niin kauan on kaikki hyvin, kun kuulee sirkkojen sirityksen.

    Kyllä, tänään kuulin, mutta en saanut nyt kuvaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki hyvin, kuulin myös! Sirkkoja olikin runsaasti liikkeelä, siispä kuulin monta testiä eilen.
      Kiitos!

      Poista
  8. Onpa mahdottoman iso vadelmasaalis!
    Hvin on meilläkin vattuja riittänyt, mutta noita lukemia en voi edes haaveilla hätyyttäväni.

    VastaaPoista
  9. Tämä oli kyllä niin hämmästyttävä saalis ja kaupanpäällisiksi muutama paarmanpurema. Ehtivät mokomat kun hiljaa hiipivät!
    Saattaa mennä muutama vuosi ennenkuin noita lukemia hätyyttelen seuraavan kerran :)

    VastaaPoista
  10. Onnea saaliistasi,mahtavaa!Samalla asialla olimme tyttären kanssa,vadelmasato on nyt runsas!Marjojen keruuseen todella herää himo,ja se auttaa jaksamaan puskissa.😊
    Saitko piikkejä sormiisi,minulla on muistoja useampikin.
    Kuningatarta minäkin aion keittää tänään,mustikkaa ja vattua omasta takaa,minä lisään hilloon vielä mansikkaakin,se pitää hakea kaupasta.
    Mahtava tutkielma heinäsirkasta ja vesipisarasta!Pisara on kuin lasihelmi sen tuntosarvessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo niin totta, että marjojen keruuseen herää himo. Kävin vielä eilenkin iltakahdeksalta keräämässä mustikoita.
      Ihme kyllä, etten saanut pahemmin piikkejä sormiini, piikkiä tuli sen sijaan paarmoilta.
      Täytyy vielä kokeilla erä tuota mainitsemaasi hilloa.
      Ihmettelin tosiaan, miten tuo pisara pysyi tuntosarvessa.
      Kiitos!

      Poista
  11. Marjoja on tosiaan nyt kaikille ja joka makuun. Keräsin (suuhuni) vadelmia tänään ja harmittelin, miksi ihmeessä meidän ihmisten pitää mennä ja tolata jalkoihimme kaikki mitä eteen tulee, kun vaan näemme sen suuren marjan siellä kauempana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläpäinhän oli hyvin lumeton talvi, eipä näyttänyt mitenkään vaikuttavan marjasatoon. Vai vaikuttiko, marjoja näyttää olevan ihan hurjasti.
      Ehkä se on tämän päivän ilmiö, että se suurin marja vain kelpaa!

      Poista