torstai 22. toukokuuta 2014

Perhosia 4.

Kuvia on kertynyt nyt ajankohtaisista asioista aika paljon niin laitanpa tälle päivälle vielä toisenkin postauksen.
Olen tainnut sanoakkin että tämä blogi on tavallaan  oma havaintopäiväkirja ja nyt yritän saada noita perhosia kuvattua sitä mukaa kun ne ilmestyvät.
 Ja  tunnetusti haasteellista aurooraperhosta tänäänkin yritin kuvata vaikka kuinka monta kertaa mutta se ei vaan luovuta hetkeksikään, meno on kovaa! Kaaliperhosenkin näin mutta sain kohtuuttoman huonon kuvan.


 Tämä on kovin, kovin pieni perhonen, kokoa voi verrata  männynneulaseen tuossa edessä. En olisi välttämättä edes huomannut mutta väri kiinnitti huomiota. Erittäin kaunis väritys, kaunotar ei suostunut enempää näyttämään takasiipiään. Nimestä ei ole mitään tietoa, yritän selvittää.

EDIT. 14.6 nyt löytyi perhoselle nimi: Purppurakoisa
Siipien väli 13-18mm, touko-elokuussa. Yleinen niityillä. Lentää päivällä sekä yöllä.


Paatsamasinisiipeä jo odottelinkin.  Keskikokoinen sinisiipilaji, lentää muista lajeista poiketen usein korkealla puiden ja pensaiden ympärillä.
Ainoa toukokuun alussa lentävä sinisiipilaji. Lämpiminä kesinä voi tulla toinen harvalukuinen sukupolvi heinä-elokuun vaihteessa.


 Uusi tuttavuus, karttaperhonen. Lentää kahtena sukupolvena, ensimmäinen toukokuun puolivälistä juhannukselle, toinen sukupolvi heinäkuun loppupuolelta elokuulle.
Kevät- ja syyspuolen sukupolvet ovat eri näköisiä. Viihtyy paikoissa joissa kasvaa nokkosta, toukkien ravintokasvia.
Yritän saada vielä kuvan siipien yläpinnasta.


 Kangasperhonen täällä on jo ollutkin. Mutta kun sen lentoaika kohta loppuu, lentää kesäkuun puoliväliin vain yhtenä sukupolvena, niin ansaitsee vielä yhden kuvan. Niin nätti pieni perhonen.



Tätä mietin ja tutkin kirjoja ja päädyin lopulta virnaperhoseen, joskin tämä näytti niin vaalealta tuolla luonnossa. Pieni ja hyvin hento perhonen jonka lento on heikon näköistä. Tämä imi ahnaasti kosteutta hiekkatieltä, joten oli helppo kuvattava.
Lentää toukokuun lopulta kesäkuun lopulle. Joinakin kesinä saattaa ilmestyä toinen harvalukuinen sukupolvi heinä-elokuun vaihteessa.



 Huomasin kauempaa että perhonen laskeutui koivun rungolle ja tiesin ettei se siitä voinut poiskaan lähteä mutta oli täysi työ löytää tämä loistavanaamioituja.
Nimeä en tässä vaiheessa tiedä mutta käyn lisäämässä kun selviää.




Näin tänään ensimmäisen sudenkorennon mutta en ehtinyt edes arvailemaan mikä se olisi ollut.

14 kommenttia:

  1. Oi, oletkin ehtinyt jo monenlaisia perhosia nähdä. Missä päin noin suuri lajikirjo oikein on? Karttaperhonen on todella kaunis, ja kivat kuvat siitä sekä muista siivekkäistä lepattelijoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kuvannut nämä kaikki Lappeenrannassa tai viereisessä kunnassa Taipalsaaressa. Kun selailee perhoskirjaa niin huomaa aika paljon täällä Kaakkois-Suomessa on erilaisia perhosia.Mikä mahtaa siihen vaikuttaa!
      Kiitos Intianminttu!

      Poista
  2. Perhoset lisääntyy nyt vauhdilla. Minäkin tapasin karttaperhosen ja piti tovi ihmetellä mikä se oli :)) En tätä keväsita versiota ollut enen tavannut.
    Korentoja lentää nyt jo jonkin verran, tänään näin ensimmäiset lampikorennot. Kyllä se tästä etenee... Sinulla on niin upeita nuo kuvat, että tälläinen havaintopäiväkirja onkin hieno juttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuntuu että lajikirjo lisääntyy ihan päiväpäivältä.
      Näin tänän neljä erilaista korentoa, täytyy nyt selvitää mitkä nämä aikaiset ovat.
      Tein jopa listan mitkä perhoset esiintyvät missäkin kuussa, siitä on helpompi selvittää, pysyy vähän kartalla.
      Kiitos Tuula!

      Poista
  3. Mukavasti olet onnistutunut jo perhosia kuvaamaan. Eilen näin ihan uudenlaisen perhosen, mutta nimeä en sille omista tietokirjoistani löytänyt. Täytyy jatkaa etsimistä. Intianminttu kuvasi Auroraperhosta. Olet varmaan jo lukenutkin hänen postauksensa, mutta tässä siihen vielä linkki: http://mielenlumoa.blogspot.fi/2014/05/oi-aurora.html.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime tingassahan näitä voi kysyä asiantuntijoilta tuolla netin syövereissä. Kyllä tämä selvittäminen vie välillä aika paljon aikaa.
      Olen seurannut Intianmintun blogia mielenkiinnolla.
      Kiitos between!

      Poista
  4. Hieno kattaus perhosista upein kuvin!!

    VastaaPoista
  5. On se hauska kun toiset perhoset haluavat erottua ja loistaa ja toiset naamioitua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta, mistähän sekin johtuu, kun kuitenkin se aikainen lintu saattaa kuitenkin napata.
      Kiitos seita!

      Poista
  6. hieno kuvasarja, enpä ole koskaan onnistunut näitäkään perhosia näkemään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osa näistä on niin pieniä. Olen kuvannut nyt pari vuotta ja nyt osaan katsella ihan eritavalla ja olen vähän oppinut sitäkin millaisissa ympyröissä näitä lajeja tapaa.
      Kiitos Sussi!

      Poista
  7. Kauniita perhosia olet onnistunut kuvaamaan.

    VastaaPoista