sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Mielenkiintoisia kirjoja

Kiitos vielä vinkeistä edelliseen postaukseen!
Messut on käyty ja mukaan tarttui ainoastaan kameran hihna. Päädyin BlackRapidin Metroon se vaan tuntui istuvan niin hyvin olkapäälle, tuntui "tutulta".  Nyt mietin kovasti miten voisi toimia ettei hihnan ruuvia kameran pohjasta  tarvitsisi irroittaa jalustaa varten. Ostin sellaisen väliosankin mutta se ei kuitenkaan käynyt oman pikakiinnityslevyn kanssa, onneksi saa palauttaa. Mies on valjastettu nyt olemaan "Pelle-Peloton".
Kaukolaukaisijaa en löytänyt ollenkaan, täytyy tilata netistä ja kuvauskojun hankintaa päätin vielä miettiä, päätin ihan siinä menomatkalla näin.

Olen löytänyt viimeviikkoina mielenkiintoisia kirjoja.


 Viime keväänä innostuimme miehen kanssa tekemään linnunpönttöjä. Seitsemästä pöntöstä viidessä oli asutusta, tätä voi pitää hyvänä saavutuksena. Nyt tuolla on valmiina jo kahdeksan uutta ja telkänpönttö vielä suunnitelmissa.
Tätä innostusta varten löytyi onneksi kirja ja ihan loistava kirja löytyikin. Palkittu jopa  2013 Vuoden luontokirjana.


Kirja kertoo kaiken oleellisen, mitä kaikkea pöntöissä tapahtuu. Selkeät ohjeet ja mitat millainen pönttö sopii millekkin lajille. Mentorina kirjassa toimii 1750 linnunpöntön "toimitusjohtaja ja huoltopäällikkö" Urpo Koponen. Joten tietotaitoa ja osaamista varmasti löytyy.Tämäkin asia koukuttaa :) Aika jännittävää seurata millaisia ja miten sopuisia mökkinaapureita saamme.
  Viime viikon torstaina paikallinen luonnonsuojeluyhdistys järjesti matelijaillan. Tilaisuus kesti kahvituksineen 2,5h eikä ainuttakaan haukotusta päässyt. Tekijät kertoivat että kirja on monen vuoden työn ja satojen kuvausretkien tulos. Erittäin upeita kuvia ja mielenkiintoista luettavaa.
 Molemmat kirjan tekijät olivat paikalla ja esittelivät matelijoitten maailmaa mielenkiintoisella tavalla.
Tämä kirja oli jo ostoslistalla ja tilaisuudessa sen sai mukavalla hinnalla ja vieläpä nimikirjoituksilla varustettuna.


Olen käärmekammoinen ihan pahimmasta päästä. Kammoan jopa koskettaa lehden sivua joilla on kyseisen matelijan kuvia Silti olen toivonut hartaasti että kohtaisin käärmeitä ja oletan että kuvaamalla pahin pelko laantuisi.
Ensimmäistä kertaa elämässäni ajattelin tämän tilaisuuden jälkeen ettei se käärme, lähinnä kyy, nyt niin hirveä olekkaan!
Nyt keväällä täytyy lähteä etsimään, kohtahan koiraat nousevat talvipesistään ja niitä voi tavata esimerkiksi voimalinjojen alta. Mutta saappaat jalkaan ja järki mukaan.Käärmettä kehoitetaan lähestyttävän suoraan edestäpäin, ei sivuliikkeitä ja rauhallisesti. Käärme pystyy iskemään vain puolet vartalon mitastaan eteenpäin. Ja myötävaloon ja vastatuuleen jolloin ne eivät saa siepattua ilmasta kuvaajasta kertovia hajumolekyylejä. Matelijan päälle lankeava varjo saa ne pakenemaan.
Näillä ohjeilla toivon edes muutaman kerran onnistuvinani :) 
Alin kuva on kirjan sivulta.


Tämä kirja oli messulöytö.
Kolmen loistavan ammattilintukuvaajan työn tulos.
Molemmat suomalaiset nimet Markus Varesvuo ja Jari Peltomäki olivat tuttuja lintukirjoista joita on ennestään hyllyssä, Bence Ma'te' tuntematon.
Kirjasta saa valtavan paljon. Tietoa kuvauskalustosta, kuvaustekniikasta, maastotyöskentelystä, valon käytöstä, sommitelusta, rajauksesta. Neuvotaan parhaita kuvauspaikkoja, kuvien esillepanoa ja jopa ohjeita kuvien myyntiin. 
Ja nämä kaikki upeat kuvat, en meinannut malttaa jättää kirjaa käsistäni! Ja nyt löysin idolini lintukuvaukseen, Bence Ma'te'  Kirjan takasivulla sanotaan hänestä näin: "Unkarilainen Bence Ma'te' on nuori ja poikkeuksellisen lahjakas kuvaaja. Bencen luontokuvat ovat teknisesti virheettömiä, taiteellisia ja huumorilla höystettyjä".

Tähän huumoriin ihastuin ihan ensin. Nämä ylä-sekä alapuolella olevat kuvat ovat hänen kuvaamiaan otin tähän vain sellaiset kuvat jotka oli helppo saada kirjasta. Alimmasta kuvasta löytyy mielestäni huumoria ja kirjan sivuilta enemmän. Nyt täytyy selvittää onko häneltä ilmestynyt omaa kirjaa.
Tahtoisin isona Bence Ma'te'ksi :)


20 kommenttia:

 1. Upeat upeat kirjat olet valinnut, kaikki kolme ovat myös tahtoisin listallani;) Tuota vuoden luontokirjaa yritin hommata joulun tietämissä, mutta oli jopa kustantajalta loppu ja nyt olen unohtanut katsoa kaupasta ;( Tahtoo kans.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täältäkään kirjaa ei saanut joulun maissa kun olisin halunnut.
   Suosittelen niin lämpimästi tuota alinta, se sopii ihan katselukirjaksikin vaikka lintukuvausta ei vältämättä harrastaisikaan ja harrastajalle ihan huippu! Se oli messuilla 19€ joten oli helppo päättää.
   Kiitos Tiitsa!

   Poista
 2. Mahtavat kirjat kaikki ♥
  Käärmeet ovat kiinnostavia myös ja nuo pöllöt.
  Meidänkin pitää tehdä piankin pari pönttöä lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käärmeet ovat samalla pelottavia ja kiinnostavia ja tuolla matelijaillassa vaakakuppi kallistui enemmän kiinnostavuuden puolelle.
   Pöllönpönttöjä meillä ei ole vielä ainuttakaan, niitten laittamisesta täytyykin sitten neuvotella maanomistajien kanssa.
   Kiitos Seijastiina!

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos Sussi, näitä kaikkia voi suositella lämpimästi!

   Poista
 4. Todella kiinnostavia kirjoja olet hankkinut. Viime viikon radion pönttöillassa oli juuri tuo Urpo Koponen kertomassa pöntöistä ja kaikesta niihin liittyvästä, kuuntelin korvat hörössä koko lähetyksen mökillä jään kumahdellessa taustalla....=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa ollut mukava kuunnella, radion tahtoo aina vain unohtaa ja ohjelmien seurannan.
   Jään kumahtelussa on ihan oma tunnelmansa joka on mielestäni aika jännittävä!
   Kiitos nainen.kuvastimessa!

   Poista
 5. =D hienoa tietää miksi isona haluaa!!
  Upeat kirjat ja ne pitääkin jossakin vaiheessa itsekin ainakin vilkaista.
  Onnistuneita kuvausretkiä keväälle ja tuotoksistahan me saadaan sitten nauttia täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan nuo aika isot saappaat mutta pitäähän sitä olla tavoitteita :D
   Nyt ylitin oman kirjanostoluvan, liian monta kuukauden sisälle, Miksi sitten tehdään näin kiiinnostavia kirjoja ihmisten kiusaksi?
   Kuulinkohan oikein että povataan takatalvea, kuvausinto ei meinaa malttaa odottaa!
   Kiitos Matonkude!

   Poista
 6. Hienoja kirjoja jokainen. Olipa varmasti mielenkiintoista kuunnella tietoa matelijoista. Loppujen lopuksi tuntuu, että vaikka suomalaiset ovat eläneet käärmeiden kanssa iän ja kaiken, niistä kuitenkin tiedetään hyvin vähän. Minulla on samanlainen tunne, että jopa käärmeen kuvan sisältämää sivuakin on vaikea koskettaa.
  Tuo alimmainen on todella mainio kuva ja kiva kuva myös edellinen. Ihmisellä pitää aina olla tavoitteita, joten ei tuo sinun ole laisinkaan hullumpi idea. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa uusi projekti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelkäsin vähän että istun siellä matelijaillassa jalat tuolilla ja kädet silmillä mutta olin ihan reipas enkä laitanut edes saappaita jalkaan :)
   Se oli oikeasti mielenkiintoista kuultavaa! Useimmista meistähän paras käärme on kuollut käärme.
   Ne elävät omaa elämäänsä, horrostavat, lisääntyvät, syövät ja puolustavat tarpeentullen itseään joka on sitten se vihatuin piirre.
   Olen joskus miettinyt että jos kyyllä olisi jalat niin olisiko se silloin hyväksytympi!
   Netistä löysin kyseisen kuvaajan kuvia lisäänkin ja ihan nimihaulla. Yritän ainakin saada rippusen sitä huumoria kuviini jos tilanne sallii! Olisko se sitten ensi kesän projekti: " Huumori hakusessa "
   Kiitos between!

   Poista
 7. Kiinnostavia kirjoja. Viime vuosina on julkaistu paljon luontoon liittyvää tietokirjallisuutta. Minulla on vähän samanlainen suhtautuminen mateljoihin. Ehkä se on sama kun monessa muussakin asiassa, tuntematonta pelkää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoja jotka kiinnostavat on niin paljon!
   Yritän kääntää matelijoihin suhtautumista myönteisempään suuntaan, niinkuin sanoit, tuntematonta pelkää!
   Kiitos seita!

   Poista
 8. Kiinnostavia kirjoja, kiva kun kerroit niistä. Kiitos. Taidankin pikimmiten käydä kirjastossa tai kirjakaupassa kurkkaamassa kirjoja lähemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi meillä on tämä kirjastojärjestelmä, ei tarvitse ihan tuntematonta hankkia!
   Kiitos Ameba Donna!

   Poista
 9. Mielenkiintoisia kirjoja. Tuon matelija-kirjan varsinkin haluaisin! Ja lintujen valokuvaustakin olisi kiva opetella.

  VastaaPoista
 10. Ei sitä useinkaan tule ajatelleeksi miten valtava työ on tietokirjan kokoamisessa. Oli hurjan mukavaa kuulla tästä heidän projektistaan. Suosittelen lämpimästi tuota lintukirjaakin!
  Kiitos Pirjo!

  VastaaPoista
 11. Tuo pönttökirja meiltäkin löytyy, hyvä kirja täynnä asiaa ja mielenkiintoisia vinkkejä. Juuri postailin, kun ripustettiin viime viikonvaihteessa telkänpönttö mökille toisen, jo ränsistyneen tilalle. Joka kevä siellä on ollut asukkaita...

  Tuo lintukuvauskirja vaikuttaa todella mielenkiintoiselta...pitääpä katsoa, jos tulee jossain vastaan! Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on telkänpönttö kattohuopaa vailla. Kahdeksan muuta pönttöa kiinnitettiin eilen ja nyt jännäämään!
   Tykkään erittäin paljon tuosta lintukirjasta!
   Kiitos Intianminttu!

   Poista