perjantai 1. helmikuuta 2013

Lintujen elämää

Urpiaiset ovat valloittaneen lintulaudan. Sinitiainen yritti tänään tulla mutta lähti samantien pois, talitiaisia oli aiemmin mutta niitäkään ei enää näy. En tiedä johtuuko se nyt niinkään urpiaisista vai mistä! Urpiaisia voi olla kerralla jopa 10-15 eipä sinne paljon muita mahdukkaan.



Hauskahan urpiaisia on katsella mutta olisi mukava nähdä muitakin lintuja. Luulisi auringonkukan siementen ja pähkinöitten kelpaavan muillekkin. Onhan vielä kauralyhdekkin tarjolla.


Näin käy urpiaiselta rock n' roll


Nyt on yleisesti huolena lintujen salmonellatartunnat joita on ilmeisesti enemmänkin tänä vuonna. Urpiaisten lisäksi myös vihervarpuset sekä punatulkut sairastuvat herkästi. Meillä linnut eivät pääse ulostamaan lintulaudalle koska siinä on  kapeat reunat.  Urpiaiset tiputtavat kuitenkin valtavasti ruokaa maahan ja siinähän ruoka tietysti tahraantuu ulosteista.


Katselin aamulla tätä jäyhästi liikkuvaa lintua, joka oli aika pörröinenkin. Muut lähtivät lentoon ja tämä jäi vaan siihen ruokailemaan.


Tämä toinen lintu on tullut tiensä päähän. Tuoreessa lumessa oli selvät linnunvarpaitten jäljet jotka johtivat pergolaan ja siihen lintu oli uupunut.

Ihmisiinhän tämän salmonellan sanotaan tarttuvan huonosti, pesin kädet huolellisesti sekä läträsin vielä käsidesillä. 
En missään tapauksessa aio ruokintaa lopettaa mutta on tämä ajoittain aika surullista.


22 kommenttia:

  1. Urpiainen on kaunis lintu.
    Lintujen ruokkijana joutuu joskus kuvaamasi tilanteeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Urpiainen oli meille ihan uusi tuttavuus!
      Kyllä se vaan sääliksi käy, täytyy varmastikin lapioida tuota lunta pois puun alta ettei se ainakaan tästä enempää leviä.
      Kiitos Kuvittelija!

      Poista
  2. Kaunis urpiainen on, mutta onpa viimeinen kuva niin surullinen. Meillä pihan kunkkuja ovat tiaiset ja urpiaisia ei ollenkaan.
    Itse en ruokkinut lintuja moneen vuoteen, syystä että koiramme on pihassa vapaana ja pelkäsin hänen saavan jonkun tartunnan juuri lintujen jätöksistä. Mutta tänä talvena aloitin jälleen ja koiruli antaa lintujen olla rauhassa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tyttären koira olisi aina omalla pihallaan juuri sen puun alla tonkimassa jossa lintulauta on.
      On näistä linnuista niin paljon iloa että aion jatkaa ensi vuonnakin.
      Surullista se oli kun huomasin.
      Kiitos Minttuli!

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Melkein itketti kun näin ne jäljet ja sitten linnun!
      Kiitos Kiiris!

      Poista
  4. Surullinen tuo pienen urpiaisen kohtalo. Voi miten riipaisee.

    Takapihani pienellä ruokintapaikalla on myös nyt paljon urpiaisia, sitten on keltasirkkuja ehkä kaikkein eniten, pikkuvarpusia ja tiaisia ja mustarastaskin käy silloin tällöin, mutta se on kauhean arka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelin ensin etten laita kuvaa mutta tämä ei mielestäni ollut kuitenkaan ruma kuva vaan surullinen!
      Meillä näin yhden ainoan kerran keltasirkun, varpusia ei lainkaan. Mustarastas näkyy joskun siperianhernepensasaidassa levähtämässä mutta on arka tämäkin.
      Kiitos Iines!

      Poista
  5. Nätisti tipu nukkuu. Rauhallinen ja levollinen kuva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelin että tuo kuva ei näytä rumalta vaan on yhden pienen elämän päättymispiste!
      Kiitos Harry!

      Poista
  6. Voi pientä urpiaista...ikävä näkyhän tuo on. Joskus on joku lintu lentänyt päin ikkunaa sellaisella vauhdilla, että lennot ovat päättyneet siihen, sekin tuntuu pahalta.

    Meillä kyllä molemmat tiaiset, varpusten ohella ovat päällepäsmäreitä ruokintapaikalla. Joku keltasirkku ja urpiainen aina välillä tulee vierailemaan, niin ja mustarastas pariskunta hyppelee hangella ja syö pudonneita pähkinöitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti näitä ei ala olla useampia jos tämä sairaus leviää.
      Meilläkin oli silloin kun aloitin ruokkimisen molempia tiaisia mutta jonnekkin ne ovat kaikonneet. Haluaisin niin mielelläni kuvata mustarastasta.
      Kiitos Sirpa!

      Poista
  7. Urpiaisia on tänä vuonna näilläkin nurkilla ollut tavallista enemmän, kertoi paikallinen lehti pihabongauksen tuloksena. Mielelläni minäkin sellaisen näkisin ihan itse. Sääli pientä lintuparkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pihabongauksen jälkeenhän selvisi että urpiaisia on ollut eniten ihan valtakunnallisestikin. Alustavien laskelmien mukaan joka 6. lintu olisi ollut urpiainen.
      Toivottavasti ehdit vielä ennen kevään tuloa bongata.
      Kiitos Pirkkoinkeri!

      Poista
  8. Hyvä että postasit tästä, tuota salmonellaahan tulee Suomeen saastuneiden auringonkukan siemenien mukana, mutta miten osaisi valita ne puhtaat siemenet. Olisiko oikeampi ruokkia kuorituilla auringonkansiemenillä?
    maahan putoaa siemeniä pakosti, mutta toisaalta esim. punatulkku ja keltasirkku syö vain maasta ja moni muukin lintu.
    Surulliseksi vetää aina kun pienen sairaan ja kuolleen linnun näkee.
    Kiitos tästä Vikki.

    VastaaPoista
  9. Onkohan ollenkaan vuosia ettei salmonellaa olisi mutta nyt ilmeisesti sitten runsaammin. Ostin noita kuorittuja ihan siisteyssyistä koska luumupuun alla on kalliokasveja ja se siivoaminen olisi hankalaa, taisi olla hyvä ratkaisu lintujenkin kannalta.
    Jossain ( luin niin monesta paikkaa ) neuvottiin että lumi/maa kannattaisi kuoria pois ja vaihtaa uuteen ja lintulaudat pestä oikein huolellisesti.
    Varsinkin sen sairaan linnun näkeminen kun ei mitään voi tehdä!
    Kiitos Tiitsa!

    VastaaPoista
  10. Tuleehan lintusetkin vanhoiksi ja kuolevat myös ikänsä puolesta. Tietty salmonella verottaa osansa ja syytä valppauteen.
    Ei meilläkään lopetettu toissa talvena lintulautaruokintaa, vaikka kaksi lintua kevättalven aikana löytyi hangelta kuolleena. Eri lajia olivat, toinen urpiainen ja toinen vihervarpunen.
    Kauniita lintukuvia, joita vähän haikeana katselen sinun, kuten muidenkin lintukuvaajien blogeista, sillä en itse ole vieläkään oppinut saamaan tarkkaa kuva liikkuvista kohteista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luonnossa tapaa harvemmin kuolleita lintuja vaikka puhutaan joskus suuristakin määristä joita esimerkiksi pakkaseen kuolee, siellä on se oma "puhdistusjärjestelmänsä". Mikähän tämänkin sitten aiheuttaa että tietyt lajit ovat herkempiä sairastumaan.
      Kovasti alkutaipaleella tässä vielä itsekkin olen mutta yritän opetella sitkeästi.
      Miulla oli erään valokuvakurssin muistiinpanoissa että 1/800 pysäyttää linnun siiveniskun.
      Kiitos aimarii!

      Poista
  11. Kauniita kuvia kaikki, mutta tuo uupuneen urpiaisen kuva on todella herkkä, hieno kuva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapsena oli jo järjestetty juhlavat hautajaiset nyt päätepysäkki on huomattavasti karumpi, sitä en sano ettei tietynlaista kunnioitusta puutu.
      Kiitos Annele!

      Poista
  12. Voi pikku reppanaa, nyyh! Kuitenkin tämä kuolemakuva on kaikessa karuudessaankin kaunis.

    VastaaPoista
  13. Jotenkin haluan uskoa etteivät linnut koe suurempia tuskia, ehkä vain uupuvat pois!
    Kiitos Pasi!

    VastaaPoista